22 Nisan 2018 Pazar

Seminer “An Overview of Vegetable Breeding at Cornell-NYSAES” (03.05.2012)

15 Mayıs 2012 Salı 13:40 tarihinde eklendi | 1553 defa okundu

Cornell Üniversitesi Department of Plant Breeding and Genetics bölümü öğretim üyesi Phillip D. Griffiths 3 Mayıs 2012 tarihinde Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünün davetlisi olarak üniversitemizde “An Overview of Vegetable Breeding at Cornell-NYSAES” konulu bir seminer vermiştir. Seminerde sorumlu olduğu sebze ıslah programı hakkında ve yürüttüğü fasulye, domates ve lahanagiller ıslahı ve yapmış olduğu uluslar arası işbirlikleri hakkında bilgi vermiştir. Dr. Griffiths New York eyaletinde önemli bir gelir aracı olan lahana, brokoli ve taze fasulyeyi etkileyen hastalıklar olan Xanthamonas campestris, Sclerotinia sclerotiorum, farklı virus hastalıklarına (CMV, BYMV vb) karşı yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgi verdikten sonra tropik bölgelerde fasulye üretimini engelleyen çevre şartlarından biri olan yüksek sıcaklığa karşı yapılan ve uluslar arası nitelikte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. Sıcağa dayanıklı fasulye çeşitlerinin üretilmeye başlanması ile özellikle Afrika ülkelerinde küçük çiftçilerin gelir artışlarında önemli bir faklılık meydana geldiğini belirtmiştir. Bunun yanı sıra Dr. Griffiths Doğu Afrika’da fasulye üretiminde görülen pas hastalığına (Uromyces appendiculatus) kaşı geliştirilen hatlar ve performansları hakkında da bilgi verdi. Seminerin son bölümünde ise özel pazarlara (speciality markets) yönelik olarak yaptığı domates ıslahı çalışmalarına değindi. Bu konuda özellikle şekil, renk, tat, aroma, pazarlanabilme ve verimin domateste seçim için önemli kriterler olduğunu belirtti.